header-photo

Jangan...

Saya menerima agak banyak jemputan dan permintaan untuk Pak Samad. Ada yang jemput baca puisi dan ada yang ingin menemuramah - media dan pelajar. Saya akan sampaikan jemputan dan permintaan ini kepada Pak Samad dan tentunya selepas diteliti agak banyak yang terpaksa ditolak. Begitu juga dengan pertanyaan-pertanyaan di laman FB Pak Samad.

Apa yang cuba saya sampaikan di sini adalah tentang rasa tidak puas hati mereka yang ditolak permintaannya. Ada yang marah-marah. Ada yang mengutuk. Saya faham sifat manusia. Saya pun pernah begini bila permintaan atau pertanyaan ditolak atau tidak dilayan.

Dan bila saya bekerjasama dengan beberapa pihak, ada yang kata macam-macam juga. Ini juga saya faham. Betul. Benar.

Pak Samad hidupnya mudah, tetapi padat. Pernah terfikir bagaimana dia jalani kehidupan sehariannya? Ke sana-sini dengan menaiki kenderaan awam dan sesekali dijemput untuk sesuatu acara. Saya sendiri agak susah untuk menemuinya kerana jadualnya padat. Dia kini 81. Boleh anda bayangkan?

Nasihat saya, jika tertolak permintaan atau tidak terjawab pertanyaan (sebenarnya banyak soalan dijawab dengan entri-entrinya di FB - perlulah baca dan faham ya), janganlah berkecil hati sangat. Janganlah marah hingga kata yang bukan-bukan. Ada sebab setiap kejadian - Allah belum izinkan.

Jadi positf dan insyaAllah jika niat ikhlas pasti dengan IzinNya terjawab.

0 reaksi: