header-photo

50...

Saya sedang isi borang atas talian untuk e-mel bila sekali lagi (sudah beberapa kali sebenarnya semenjak melangkah usia 40an) terhantuk oleh realiti...tentang usia.

E-mel baru ini untuk laman sosial baru kerana sudah beberapa kali akaun cuba digodam. Saya pernah sangat risau tentang perkara ini, terutama laman sosial Pak Samad di FB - minggu lalu sahaja 2 kali cubaan. Agak bernasib baik juga kerana Zuckerberg menyediakan sistem sekuriti yang agak baik (pada saya) Jadinya cubaan-cubaan tersebut dapat dielakkan. Setakat ini.

Saya pernah luahkan kepada bapak. Seperti biasa, bapak adalah bapak. Dia kata kalau hilang, hilanglah. Saya kata sudah lebih 200 ribu mengikuti laman sosialnya. Dia senyum dan  kata tiada masalah. Jika hilang itu kehendak Allah. Mula balik jika mahu dan perlu. Itu Pak Samad dan saya terima hakikat itu. Saya kini tahu suatu hari kelak ia akan hilang. Jadi, biarkan.

Berbalik kisah "terhantuk', e-mel ini satu usaha saya sahaja. Jadi saya mula isi ruang-ruang dalam borang tersebut...

Semua berjalan lancar hingga tiba bahagian hari lahir. Mulanya biasa. Saya mula "scroll" ke bawah...bawah...lagi bawah...lagi...bawah...aduhhh, terhantuk!
60an zaman Beattles. Sputnik, hippies...dan 1963 sangat bersejarah (pergi Google tahun ini ok)! Saya sangat bertuah kerana melalui zaman lahirnya tv warna, komputer- pc, riba, ipad, henfon, kereta hybrid/elektrik, mesin atm, internet dsb. Sempat juga karya-karya saya dicetak di beberapa akhbar dan majalah - novel-novel belum lagi hehe. Saya juga sempat melalui zaman di mana agama itu mula berkembang ilmunya. Harap maklum di zaman saya membaca Al-Quran dan belajar solat hampir semuanya menghafal pada mulanya. Ustazah-ustazah pakai selendang saja. Ustaz pernah berkata makan pakai "chopstick" haram. Jika hendak lalu di hadapan orang yang lebih tua perlu minta izin, tunduk, luruskan tangan kanan ke depan sikit dan lalu. Menjawab pada orang tua "is a no-no". Guli, layang-layang, lastik, main kad - baling dengan selipar, panjat pokok, main lumpur, tangkap belalang semuanya hampir pupus. Banyak lagi yang boleh saya katakan, tetapi itu perlu sebuah dua novel agaknya.

Saya sudah 50! Itu yang cuba saya katakan. Ada beberapa rakan sebaya yang sudah pergi. Ramai yang sudah hilang entah ke mana. Perlu ingat, mati itu dekat sahaja dengan kita - tidak kenal usia. Dan saya sangat beruntung diberi pengalaman sebegini. Banyak masa yang telah saya siakan. Banyak perbuatan yang sia-sia dan memudaratkan. Jadi 50 ini satu anugerah sebenarnya...

Saya perlu ambil kesempatan ini selagi ada...

4 reaksi:

Forskning Beta said...

sudah sampai masanya abang helmy berhenti rokok

Helmy Samad said...

Errr siapa kata saya merokok?

Forskning Beta said...

Maaflah serkap jarang. Saya ada ikuti FB abg helmy, ada dua tiga keping gambar kopi dan rokok.

Maaf.

Helmy Samad said...

Oh ok, saya mengaku bersalah. Saya seorang perokok. Terima kasih atas peringatan :)